Sonunda altın üretildi: Bir maddeyi çarpıştırıp tarihi değiştirdiler

CERN’de Yapılan Çığır Açıcı Deneyde Kurşun İyonları Altına Dönüştü!

Physical Review Journals’da yayımlanan yeni bir makaleye göre, CERN’de gerçekleştirilen çarpışma deneyinde kurşun iyonları ışık hızına yakın bir hızla bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında ortaya çıkan son derece güçlü elektromanyetik alan, kurşun çekirdeğinde nükleer dönüşümü tetikledi.

Deney sırasında, kurşun çekirdeğinde bulunan 82 protonun 3’ü kısa bir süre için ayrıldı. Bu durum, çekirdeğin anlık olarak 79 protonsuz altın çekirdeğine dönüşmesine neden oldu. Bu benzersiz dönüşüm ise saniyeler içerisinde gerçekleşti ve hızla sona erdi.

Yüzyılların Hayali Artık Laboratuvarda!

Geçmişte simyacılar, kurşunu altına dönüştürmenin yollarını aradılar ancak kimyasal yöntemlerin yetersiz olduğu anlaşıldı. 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde, nükleer fizik ve parçacık biliminin gelişmesi ile birlikte atom çekirdeği seviyesindeki dönüşümlerin sadece nükleer tepkimelerle gerçekleşebileceği kanıtlandı.

CERN’deki bu önemli deney, kurşunun artık altına dönüşümünün sadece bir efsane olmadığını, aynı zamanda bilimsel olarak da kanıtlandığını gösterdi.

Deneyin Detayları

Deney kapsamında, kurşun çekirdekleri ışık hızının %99,999993’üne ulaşacak şekilde hızlandırıldı ve bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında oluşan devasa elektromanyetik alan, çekirdeğin yapısında titreşimler yaratıp “elektromanyetik ayrışma” adı verilen bir süreci başlattı. Bu süreçte kısa ömürlü bir foton darbesi meydana geldi ve çekirdek içindeki protonlar ve nötronlar geçici olarak ayrıldı. Üç protonun çekirdekten ayrılmasıyla, kurşun atomu altın atomuna dönüştü.

“Tarihi Bir Başarı!”

Deneyi gerçekleştiren ALICE dedektör ekibinin sözcüsü Marco Van Leeuwen, bu önemli deney hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Dedektörlerimizin binlerce parçacığın büyük çarpışmalarını algılayabilmesinin yanı sıra çok hassas süreçleri de tespit edebilmesi, elektromanyetik nükleer dönüşüm süreçlerinin detaylı şekilde incelenmesine olanak sağlıyor. Bu, bizim için son derece heyecan verici bir gelişme.”

Related Posts

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

“İnsanlarda kullanılabilmesi için iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerini araştırmamız gerekiyor”

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!