Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin Kanserini Yenmek İçin Umudu Arttırıyor

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nefes gazetesinden Şehriban Kıraç ile yaptığı röportajda beyin kanserine yönelik yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Aziz Sancar, beyin kanserinin ölüm nedenleri arasında 10. sırada yer aldığını belirterek, mevcut kanser ilaçlarının beyin kan-beyin bariyerini geçemediğini ve bu nedenle etkisiz kaldığını vurguladı.

Prof. Dr. Sancar’ın ekibi, EdU adı verilen bileşenin, hızlı bölünen kanserli beyin hücrelerini öldürebilirken, sağlıklı bölünmeyen beyin hücrelerini koruyabileceğini keşfetti. Bu önemli keşif, umut verici sonuçlar doğurarak beyin kanserinin tedavisinde yeni bir kapı açabilir.

Çalışmaları için maddi destek bulmakta zorluk çektiklerini dile getiren Sancar, ilaç firmalarının hangi projeleri destekleyeceklerini belirlemekte zorlandıklarını ifade etti.

Sancar ayrıca, beyin kanseri tedavisi için gönüllü insanlarda deneme yapma gerekliliğini vurgulayarak, umut verici ve güvenli sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Beyin kanserine tanı konulan hastaların ortalama yaşam süresinin 14-16 ay olduğunu hatırlatarak, yeni tedavi yöntemlerinin ne kadar hızlı geliştirilebilirse, o kadar iyi olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bilimsel araştırmalara yönelik bütçede kısıntıya gitmesiyle ilgili belirsizlikleri de değerlendiren Aziz Sancar, Türkiye’deki gençlere bilim yapmaları için cesaret verdi ve yurtdışında bilim eğitimi alıp Türkiye’ye dönmelerini tavsiye etti.

Sancar’ın sözleri, Türkiye’deki gençlere bilimde ilerlemeleri ve ülkeye dönerek katkıda bulunmaları için önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Related Posts

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.

iOS 26’da çocukların güvenliği için yeni bir uygulama var

Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iOS 26 sürümü, çocukların yeni numaralara mesaj göndermek için ebeveynlerinin iznini almasını gerektirecek.

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

Enerji depolama ekosistemi Ankara’da buluştu

Türkiye’nin enerji dönüşümündeki stratejik atılımında mihenk taşı kabul edilen enerji depolama sistemleri için buluşma noktası Ankara oldu. Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER), 21 Mayıs’ta JW Marriott …

iPhone’da sesli mesaj atarken bu kelimeleri kullanmayın: Mesajınız siliniyor

Alman yazılımcı Guilherme Rambo’nun keşfine göre, iOS 18 işletim sistemiyle çalışan iPhone’larda, sesli mesajlara entegre edilen otomatik metne dönüştürme özelliği, belirli ifadeleri “tehlikeli” olarak algılıyor. iMessage’ta “H&M” ya da “Ben and …

Kapadokya’da ‘Bisiklet Festivali’ heyecanı

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya, farklı disiplinlerden bisiklet tutkunlarını 13-15 Haziran tarihlerinde konuk edecek.