Yemeden önce bir kez daha düşünün! İşte tabağınızdaki gizli düşmanlar

Kalp Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Diyetisyen Demet Güngördü’den Öneriler

Kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar sağlığını etkileyen risk faktörleri hakkında açıklamalarda bulundu. Diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara, hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenmenin kalp sağlığını tehdit eden başlıca faktörler olduğunu belirten Güngördü, bu riskler arasında yanlış beslenme alışkanlıklarının önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

‘Kolesterol Dengesi Esas Alınmalı’

Kolesterolün dengelemenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Diyetisyen Güngördü, kandaki total kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyesinin yüksek olmasının kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtti. HDL (iyi kolesterol) seviyesinin düşük olması durumunda ise kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Güngördü, omega-3 yağ asitlerinin kolesterol dengesi için önemli olduğunu ve uskumru, somon, sardalya gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, semizotu ve ceviz gibi bitkisel kaynakların düzenli tüketilmesi gerektiğini belirtti.

‘Doymuş ve Trans Yağlara Dikkat Edin’

Diyetisyen Güngördü, paketli gıdalardan kaçınılmasını önerirken, yağlı kırmızı et, tavuk derisi, sakatatlar, tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ içeriği yüksek gıdaların LDL kolesterolü artırdığını belirtti. Ayrıca paketli ürünlerde, kızartmalarda ve bazı pastane ürünlerinde bulunan trans yağların kalp sağlığı için ciddi risk oluşturduğuna değinen Güngördü, yemeklerde margarin ve tereyağı yerine soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanın, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama, buharda pişirme veya ızgara tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kandaki homosistein düzeyinin yükselmesinin kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Diyetisyen Güngördü, bu durumda B9 (folik asit), B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinin etkili olduğunu belirtti. Bu vitaminlerin yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kırmızı et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi besinlerde yer aldığını belirtti.

Kalp Sağlığı İçin Öneriler

Kalp sağlığı için alınması gereken önemler hakkında konuşan Güngördü, şu önerilerde bulundu:

  • Kırmızı-mor meyveler antioksidan içerikleriyle kalbi korur.
  • Sarımsak, kan basıncını ve kolesterolü düşürmede etkilidir.
  • Posa içeren sebzeler, meyveler, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette bulunmalıdır.
  • Omega-3 zengini balıklar haftada en az iki kez tüketilmeli ve kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, sakatat ve işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Günde 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılmalıdır (yürüyüş, yüzme vb.).
  • Kilo kontrolü kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Tüp bebek tedavisi yazın da yapılabilir! ‘Bu süreçte havuza girilmemeli’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketimi, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram keyfini çıkarırken sağlığı korumanın püf noktalarını anlattı.