Küresel piyasalarda kafalar karıştı

“`html

Küresel Piyasalarda Karışık Seyir: Enflasyon Endişeleri ve Soruşturmalar

Küresel piyasa dinamikleri, ABD’deki enflasyon verilerinin gerçeğin ötesinde bir zaman alabileceğine dair sinyallerin ortaya çıkması ve Çin’in Nvidia’ya karşı başlattığı tekelleşme soruşturması ile belirsizlikler içerisinde şekilleniyor. Bu durum, piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine sebep oldu.

ABD Merkez Bankası Toplantısı ve Beklentiler

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 17-18 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği yılın son toplantısında verilecek para politikası kararları, yatırımcıların odak noktası olmaya devam ediyor. Çarşamba günü açıklanacak olan enflasyon verilerinin ise Fed’in gelecekteki politika kararlarını şekillendirmesi bekleniyor.

Dün ABD’de yayımlanan verilere göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Kasım ayında 0,1 puanlık artışla %3’e yükseldi. Analistler, bu verinin, yarın yayımlanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öncesinde, enflasyon düşürme çabalarının düşündüğümüzden daha uzun sürebileceği kaygılarını artırdığını öne sürerken, bu durumun da piyasanın yönü üzerinde etkili olabileceğini ifade ettiler.

Gelişmeler ışığında para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu ay %90 ihtimalle 25 baz puan faiz indiriminde bulunacağı tahminleri öne çıkıyor.

Çin’de Nvidia Hakkında Soruşturma

Öte yandan Çin, ABD’li çip üreticisi Nvidia’ya karşı tekelleşme karşıtı yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, Nvidia’nın İsrailli çip tasarım şirketi Mellanox Technologies’i satın alma sürecinin Anti-Tekel Yasası’nı ihlal etmiş olabileceği şüphesini taşıdığını açıkladı.

Ekonomik Belirsizlikler ve Pazar Tepkileri

Donald Trump’ın ABD’de başkan seçilmesinin ardından, yeni izlenecek ekonomik politikaların uluslararası ticaret üzerindeki olası etkilerine dair soru işaretleri devam etmekte. Bu gelişmeler doğrultusunda kurumsal tarafta Comcast’in hisseleri, şirketin 4. çeyrek için geniş bant abonesi kaybı tahmininin %9,5 gibi bir oranda düşmesine neden oldu.

Çin yönetiminin, ülkede ekonomik durumu iyileştirmek için 2025 yılına kadar “daha aktif bir bütçe ve esnek para politikası” izleme çağrısı, Amerikan borsalarında işlem gören Çinli şirketlerin hisselerine olumlu yansıdı. Örneğin, Alibaba’nın hisseleri %7,4, PDD Holdings ise %10,4 oranında değer kazandı. Ayrıca, ABD’li çikolata üreticisi Hershey’nin hisseleri ise, Mondelez International’ın Hershey’i satın almayı değerlendirdiğine dair haberlerle %10,8 oranında yükseldi.

Piyasalarda Son Durum

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,19 seviyesinde işlem görürken, dolar endeksi 106,1 seviyesinden güne başladı. Orta Doğu’daki jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle, ons altın, %1 artışla 2,658 dolardan kapanırken, gün içerisinde %0,5 artışla 2,672 dolara yükseldi.

Brent petrolün varil fiyatı ise, jeopolitik riskler neticesinde %1,3’lük bir artışla 71,8 dolardan gün sonunu kapattı ve yeni işlem gününde %0,1 düşüşle 71,7 dolardan işlem görüyor.

New York Borsası’ndaki durum ise karışık: S&P 500 endeksi %0,61, Nasdaq ise %0,62; Dow Jones da %0,54 düşüşle günlerini kapattı. Ayrıca, Avrupa borsa endeksleri de karışık bir seyir izleyerek piyasalarda belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Çin ve Güney Kore’deki Gelişmeler

Asya borsalarında, Çin’in güçlü ekonomik teşvikler açıklayabileceği yönündeki haberler, yatırımcıların risk iştahını artırdı. Çin’in Merkez Komite Siyasi Bürosu’nun 2025 yılı ekonomik politikalarını ele alırken, işletmeler için daha aktif bütçe uygulamaları ve esnek para politikası izlenmesi önerisi, pay piyasalarının yönünü olumlu etkiliyor.

Güney Kore’deki siyasi belirsizliğin yanında, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için seyahat yasağı getirilmesi, piyasalarda dikkatle izleniyor. Ancak hükümetin alacağı adımların piyasalara olumlu etkileri gözlemleniyor.

Avusturalya Merkez Bankası da politika faizini %4,35 seviyesinde sabit tutarak sıkı duruşunu korudu. Gösterge faiz oranlarının bu seviyede kalması, piyasalardaki belirsizlikleri artıran bir etken olmaya devam ediyor.

Borsa İstanbul’daki BIST 100 endeksi ise dünkü alıcılı seyrini takiben %1,75 artışla 10,257.39 puandan gününü tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 243 baz puan ile en düşük seviyeye inmesi de önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor.

Döviz piyasasında Dolar/TL ise, %0,02’lik bir değişimle 34,8320 seviyesinden işlem görmeye başladı. Bugün yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ise Japonya’daki makine siparişleri ve Almanya’daki enflasyon verileri izlenecek.

Teknik olarak, BIST 100 endeksindeki direnç seviyeleri 10,350 ve 10,450 puanları olarak belirlenmişken, destek seviyeleri ise 10,200 ve 10,100 olarak öne çıkıyor.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir