Bayram sofralarında sağlıklı kalmanın ipuçları

Bayramda Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelinen, bol lezzetli sofraların kurulduğu özel zamanlardır. Ancak Kurban Bayramı özellikle kırmızı et ve tatlı tüketiminde belirgin artışa neden olurken, kalp hastaları, diyabetliler, böbrek rahatsızlığı olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri taşır. Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram boyunca dengeli beslenme önerilerini paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Eti Öğle Öğününde Tüketin’

Bayramda et tüketiminin artmasının doğal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirten Kaplan, “Bayramda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan peynir, et grubundan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu bulunmalıdır. Bayram kahvaltılarında karbonhidratlı yiyecekler tüketiliyorsa, ekmek veya diğer tahıllardan feragat edilmelidir,” dedi.

‘Salata Eti Sindirimi Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Özellikle öğle öğününde kırmızı et tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlar ve uyku düzenini etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır,” diye konuştu.

‘Tatlıyı Sınırlayın, Şerbetliden Kaçının’

Bayramlarda tatlı tüketiminin arttığını belirten Kaplan, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir,” dedi. Danışanlarına, şerbetli tatlıları sınırlamalarını ve sütlü tatlı tüketiminde ise günde 2 kaseye kadar çıkabileceklerini söyledi.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su İçin’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin bayramda arttığını belirten Kaplan, su içmenin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Çay ve kahve tüketimi kaçınılmaz olsa da mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmelidir. Gazlı ve şekerli içecekler günde bir bardaktan fazla olmamalıdır. Bu tür içeceklerin etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günlük 2,5 – 3 litre su içmek gereklidir.”

Related Posts

Tüp bebek tedavisi yazın da yapılabilir! ‘Bu süreçte havuza girilmemeli’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Dr. Necmi Onur Taştan Yaşamını Yitirdi

İstanbul’da görevli Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necmi Onur Taştan yaşamını yitirdi. 

Yaz sıcağı kavurdu, uzmanlar denize girecekleri uyardı: Ani dalıştan kaçının

Yazı sıcakları etkisini artırmaya devam ederken uzmanlar deniz ve havuza gireceklere uyarılarda bulundu. Kardiyolog Prof. Dr. Hasan Turhan, soğuk suya aniden girilmesinin kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabileceğine dikkat çekti.

Van’da bir günde 40 göz ameliyatı yapılıyor

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği, günlük 900 hasta muayenesi ve 40’a yakın ameliyat kapasitesiyle hem Van hem de çevre illere nitelikli sağlık hizmeti sunuyor.

Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz aylarında artış gösteren kene vakalarına karşı hayvan sahiplerini uyardı.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.