Konut fiyatlarındaki reel düşüşün sürmesi bekleniyor

Türkiye Konut Fiyat Endeksi Ekim Ayında Arttı

Türkiye’deki konut fiyatlarının kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) tarafından açıklanan verilere göre, ekimde bir önceki aya göre yüzde 2,1 artarak 151,1 seviyesine yükseldi.

KFE, ekim ayında aylık yüzde 2,1 ve yıllık yüzde 26,8 artış kaydetti. Ekimde reel azalış ise yüzde 14,7 olarak gerçekleşti. Bu durum, şubattan bu yana devam eden reel azalış sürecinin dokuzuncu ayında da devam ettiğini gösteriyor.

Konut fiyatlarındaki reel düşüşün bir süre daha devam edeceği öngörüsünü paylaşan uzmanlar, konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman, son aylarda konut satışlarındaki artışa dikkat çekerek, Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) ile dövizden önemli getiri sağlayan yatırımcıların, fiyatı gerileyen konutlara yönlendiğini belirtti.

Büyükduman, “Reel faiz oranlarının mevcut seviyesini koruduğu sürece, orta vadede konut fiyatlarının reel olarak gerileyeceğini tahmin ediyorum. Ancak önümüzdeki bir veya iki aylık dönemde, konut fiyatlarının enflasyona paralel hareket etme olasılığı güçleniyor.” dedi.

“İlk Çeyreğe Kadar Reel Düşüşler Bekleniyor”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan da konut fiyatlarındaki reel düşüşlerin yeni yılın ilk çeyreğine kadar devam etmesini beklediklerini belirterek, şunları dile getirdi:

“İlk çeyrekten sonra özellikle mevduat faizlerinde bir düşüş öngörülüyor. Bu indirimlerle birlikte, mevduat faizinde birçok yatırımcının tekrar gayrimenkul sektörüne yönelebileceği ve faiz düşüşüyle birlikte konut kredilerine erişimin kolaylaşması sonrası talebin artabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ilk çeyrekten sonra reel artışlar görebiliriz.”

Akdoğan, krediye erişimdeki zorlukların ve yüksek kredi oranlarının talebi azalttığını ve bu nedenle fiyat artış hızının önemli ölçüde düştüğünü belirtti.

Son dönemde konut satışlarında yaşanan artışa işaret eden Akdoğan, KKM’den çıkışların, altının yüksek getirisinin ve nakit sahibi olanların reel düşüşlerden faydalanmasının bu artışta etkili olduğunu vurguladı.

Akdoğan, bu dönemde özellikle nakit sahibi ev alıcılarının acele etmeleri gerektiğini, özellikle ikinci elde amortisman sürelerinin 140-150 aya kadar düştüğü satılık konutların bulunduğunu ekledi.

“Konut Talebindeki Canlılık Devam Edecek”

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da fiyatlardaki reel düşüşün bir süre daha devam etmesini beklediklerini ancak bu durumun uzun süreli olmayabileceğini bildirerek şunları söyledi:

Reel düşüşün yeni yılla sona erebileceğini, bu durumda muhtemel faiz indirimlerinin etkili olabileceğini dile getiren Özcan, “Bekleyen talep son birkaç aydır piyasada kendini gösterdi ve artık stoklar tükenmeye başladı. Özellikle TCMB’nin beklenen faiz indirimi ocak ayında başlarsa, bu indirim kredi faizlerine yansır ve talep artarsa, maliyetlerin yükselmesiyle birlikte satış fiyatları yukarı yönlü ilerlemeye başlar.” dedi.

Özcan, özellikle kiralama piyasasındaki daralmanın konut arayışında olan belirli kesimleri satın almaya yönelttiğini belirterek, “Yüksek kira bedelini ödemek yerine kira tutarına eşdeğer kredi taksiti ödeyebileceğini gören kesim, kredi maliyetiyle kendi evini alma yoluna gitti. Bu durum, konut talebinin canlı kalmaya devam edeceğini düşündürüyoruz.” yorumunu yaptı.

Son dönemde konut stoklarının azaldığına dikkat çeken Özcan, “Konut almayı düşünen vatandaşlarımızın acele etmelerini öneriyoruz. Piyasada yeterli proje seçeneği bulunmuyor, yapı ruhsatlarındaki düşüş devam ediyor, satın almak isteseler bile yeterli konut bulunmayacak veya en az 2-3 yıl sonra teslim edilebilir durumda olacak.” tavsiyesinde bulundu.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir