Türkiye’nin iflas haritası ortaya çıktı: Her 5 şirketten biri batık

Zombi Şirketler Türkiye Ekonomisinde Yükselişte

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre, Türkiye’de derinleşen ekonomik durumun etkileri açıkça ortaya çıktı. Hukuk ve Adalet Politikaları Direktörü Dr. Yavuz Selim Günay imzalı rapora göre, birçok şirket fiilen iflas etmiş olsa da resmi olarak bunu açıklamadan faaliyetlerine devam ederek “zombi şirket” haline geldi. Bu şirketler, kârlılık elde edememelerine rağmen yeniden finansman, düşük faizli krediler veya kamu destekleri sayesinde ayakta kalmayı başardı.

Zombi Şirket Oranı Yüksek

Rapora göre, Türkiye’deki yüksek enflasyon, kredi kısıtlamaları ve reel sektördeki kârlılık kaybı nedeniyle zombi şirket oranı yaklaşık yüzde 20’ye ulaştı. Her beş şirketten birinin faaliyetlerini organik yollarla değil, sürekli zarar, borçlanma ve yapay desteklerle sürdürdüğü belirtildi. Uluslararası Para Fonu’nun verilerine göre, halka açık olmayan şirketlerde zombi şirket oranı açısından Türkiye birinci sırada bulunuyor.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, zombi şirketlerin sayısındaki artış finansal istikrar açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Son dönemde uygulanan yüksek faiz oranları ve KOBİ’ler için vergi politikaları gibi etkenler, zombi şirket sayısının artmasına neden oluyor.

KOBİ Kredileri Artıyor Ancak Erişim Zorlaşıyor

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, KOBİ’lerin kredi kullanımı oldu. KOBİ’lerin finansmana erişiminin arttığı görülse de, gerçek borçlanma kapasitelerinin zayıfladığı ortaya çıktı. Kullanılan KOBİ kredisi oranı artarken, enflasyonun daha da yükselmesi nedeniyle reel anlamda daralma yaşandığı vurgulandı.

İcra Dosyalarında Rekor Seviyeler

Raporda, Türkiye’deki icra ve iflas dosyalarına da değinildi. Son yıllarda icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısında artış yaşandığı belirtildi. Ancak işlem sürelerinde yaşanan uzama, sistemin yavaşladığını gösterdi.

Ekonomik Suçlar Yükselişte

Rapora göre, Türkiye nüfusu baz alındığında ekonomik suçlarla ilişkilendirilen kişi sayısında artış yaşandı. Malvarlığına karşı işlenen suçlarda da ciddi bir yükseliş gözlemlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre, suç dosyaları ve şüphelilerde artış kaydedildi.

Related Posts

Aydın’da İstihdam Kurulu Toplantısı Gerçekleşti

Aydın’da istihdam verileri görüşüldü, 87 bin 774 kayıtlı işgücü ve 22 bin iş arama başvurusu kaydedildi.

Borsa güne yükselişle başladı: 22 Temmuz 2025 Borsa İstanbul’da son durum!

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 10.637,42 puandan başladı.

Türkiye’de Tofaş’a binen vatandaşın Hollanda’da aldığı otomobile bakın

Türkiye’de motosiklet alınabilecek parayla Hollanda’da otomobil alan bir vatandaş, ”Türkiye’de Tofaş’a biniyordum, burada 1500 euroya araba aldım. Boşa yaşıyoruz gibi” diyerek alım gücü farkına dikkat çekti.

KKTC’de asgari ücret 44 bin 546 lira oldu

Buna göre, son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 oranında artış asgari ücrete yansıtıldı. Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu başkanlığındaki üçüncü toplantısında alınan karar işveren …

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Bakan Gardiyanoğlu açıkladı

KKTC’de sendikalarla görüşmeleri sonlandıran Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 yılının ikinci asgari ücret rakamını belirledi. ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLADI Kıbrıs Gündem’in haberine göre; asgari ücrete son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 …

Lüksemburg işsizlikte frene bastı

Lüksemburg’da işsizlik oranı, 2025 Haziran ayında yüzde 5,9’a gerileyerek son aylardaki artış eğilimine kısa süreli bir ara verdi. Mayıs ayında yüzde 6,0 ile son dört yılın en yüksek seviyesine ulaşan işsizlik oranı, bu küçük düşüşle birlikte yeniden …